Sarıkaya Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Sarıkaya Ziraat Odası > Haberler > GÜNGÖR: TARIM SİGORTASINDA SON GÜN 25 NİSAN

GÜNGÖR: TARIM SİGORTASINDA SON GÜN 25 NİSAN

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör Tarım sigorta yaptırma süresinin bu ayın 25 inde biteceğini belirterek çiftçilerimizi tarım sigortalarını yaptırmaları için uyardı. Tarım sigortasında devlet desteğinin de olduğunu hatırlatan Güngör şunları söyledi; “ Son zamanlarda insanlar sürekli olarak sigorta yaptırarak oluşabilecek zararlara karşı önlemler almaktadır. Böylelikle ekonomik olarak hem kendilerine hem de ürünlerini güvence altına almaktadırlar. Ülkemizde her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de sigorta yaptırmak mümkündür.

Tarım sektöründe çalışan kişiler alınan mahsülde meydana gelebilecek olumsuzluklar karşısında tedbirler alarak tarım sigortasının avantajlarından yararlanarak kendilerini güvece altına almış olurlar.”dedi Ziraat Odası Başkanı Güngör’e Tarım sigortasının faydaları nelerdir? Diye sorduk; Güngör; “Çiftçi Kayıt Sistemine bağlı olan tarım alanları için herhangi bir şekilde dolu yağışının sonucu olarak toplanan mahsülde eksiklikler tarım sigortası yaptırılarak güvence altına alınabilmektedir. Ayrıca miktarın dışında dolu sebebiyle toplanan mahsülün kalite seviyesinin düşük olma riski de tarım sigortası ile korunması mümkündür. Don olaylarına karşı da tarım sigortasının sağladığı faydalar bulunmaktadır. Isı sıfır derecenin altına düştüğü zaman birçok ürün bundan olumsuz etkilenip istenilen ürün toplanamamaktadır.

Bu sebeple de tarım sigortası kullanılabilmektedir. İlçemizde seracılık faliyeti pek olmasa da seracılık faaliyetlerinin de tarım sigortası ile güvence altına alınması mümkündür. Hava şartlarından dolayı meydana gelebilecek problemler, deprem, volkan patlaması, yangın gibi olumsuzluklara karşı seralar tarım sigortası ile güvence altına alınabilmektedir. Tarım arazilerini hortum, sel baskını, fırtına, yer kayması gibi ürünlere ciddi boyutlarda zarar veren durumlar karşısında da sigorta altına alarak maddi kayıpları önlemek mümkündür. “Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlarda oluşabilecek hastalıklara karşı, yılan ve böcek sokmasına karşı ya da zehirli otları yeme risklerine karşı alınacak tedbirler tarım sigortası içeriğinde bulunmaktadır. Ayrıca doğal afetler, yangın, zorunlu kesim ya da direk ölümle sonuçlanan durumlar da tarım sigortası içeriğinde bulunmaktadır. Böylelikle önceden tedbir almak mümkündür.

Tarım sigortası çiftçilikle uğraşan kişiler için önemli bir avantajdır. Çünkü bu işler ciddi yatırım isteyen ve yıl içerisinde ürün toplayarak kazanç elde edilmesi gereken bir sektördür. Olumsuzluklar karşısında tarım sigortası ile önlem alındığında maddi kayıplar en aza indirilmiş olur.”dedi. Sözlerine şöyle devam eden Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör; “Tarım sigortası yaptırmayan çiftçinin her hangi bir afet sonucu devletten destek alamayacağını belirterek geçen yıl ilçemizde bu olayın örneğini yaşadık. Ilçemizin doğu tarafındaki köylerimizde %100’e varan dolu afeti oldu tarım sigortası olamayan çiftçilerimiz her hangi bir destekten ziyade borçları dahi ertelenmedi. Doğal olarak devlet burada doğru olanı yapıyor. Çünkü Tarım Sigortasının yarısını devlet ödüyor, kalan yarısı da hasattan sonra ödeniyor. Vatandaşlarımız Tarım sigortası yaptırmaları için illa da resmi kurumları değil özel sigorta acentelerine de yaptırabilirler. Tarsim sigorta acentesi olan her sigortacı Tarım sigortasını yapmaktadır. Bu vesile ile tüm çiftçilerimize bereketli ve afetsiz bir sezon dilerim.”dedi.